Praktische informatie over Kenia

Open alle items

Grensdocumenten/visum

Voor een vakantie naar Kenia heeft u een geldig Nederlands paspoort nodig dat tot minstens 6 maanden na terugkomst geldig is. Ook is een visum verplicht.

Hotels in Kenia kunnen ook vragen om uw paspoortgegevens. Om de incheck vlot te laten verlopen, raden wij u aan om een kopie van uw identiteitsbewijs/paspoort mee te nemen (indien gewenst kunt u uw Burgerservicenummer doorstrepen).

Visumplicht
Regel uw visum ruim vóór vertrek. Houd er rekening mee dat u vanwege een visumaanvraag mogelijk tijdelijk niet kunt beschikken over uw paspoort. Het paspoort dat wordt gebruikt voor uw visumaanvraag, dient hetzelfde te zijn als het paspoort dat u meeneemt op reis. Tip: neem een paar kopieën van uw paspoort en visumaanvraag mee op reis.

Let op:
Check of een visum wel of niet inbegrepen is bij uw reis (tabblad Inbegrepen). Bij sommige rondreizen en cruises wordt uw visum voor u geregeld door de rederij of lokale agent.

Hoe kunt u een visum voor Kenia aanvragen?

U heeft verschillende mogelijkheden om uw visum voor Kenia aan te vragen:
  • Via een speciale website van de Keniaanse overheid kunt een e-visum aanvragen voor single/double entry (alleen betaling met creditcard mogelijk). Dit e-visum dient binnen 2 maanden vóór de inreis te worden aangevraagd en is 90 dagen geldig vanaf de afgiftedatum.
  • U kunt uw visum ook (tegen betaling) aanvragen bij onze partner VisumCentrale. Bij VisumCentrale kunt u met credit card en iDEAL betalen.


Visum Oost-Afrika (combinatievisum voor Kenia, Oeganda & Rwanda)
Bezoekt u tijdens uw rondreis Kenia, Oeganda én/of Rwanda? Voor reizen waarbij u een bezoek brengt aan meerdere van deze landen bieden wij een combinatievisum aan zodat u niet per land een afzonderlijk visum hoeft aan te vragen. Zo bespaart u kosten en tijd!

Hoe vraagt u het combinatievisum voor Oost-Afrika aan?


U heeft verschillende mogelijkheden om het combinatievisum voor Oost-Afrika reizen aan te vragen:
  • Bij reizen waarvoor dit visum van toepassing is, kunt u dit combinatievisum voor Oost-Afrika rechtstreeks bijboeken tijdens het boekingsproces. Voor meer informatie, kunt u contact met ons opnemen.
  • Indien u graag uw visum zelf wilt regelen, kunt u dit doen via onze partner VisumCentrale. Op de website van VisumCentrale kiest u dan bij ‘Bestemming’ voor Kenia of Oeganda en bij ‘Reden van uw reis’ voor ‘Toerisme - Oost Afrika’. De VisumCentrale rekent extra afhandelingskosten voor uw visum.


Bezoekt u tijdens uw reis meerdere landen?
Voor ieder land gelden er andere vereisten met betrekking tot grensdocumenten. Leest u de informatie van alle landen door, zodat u precies weet welke reisdocumenten u nodig heeft.

Bezit u niet de Nederlandse nationaliteit?
Als u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, dan adviseren wij u om contact op te nemen met de ambassade om na te gaan welke documenten voor u noodzakelijk zijn.

Gezondheid & veiligheid

Voor een actueel en deskundig advies op het gebied van gezondheid en vaccinaties verwijzen wij u naar Reisprik, het grootste landelijk netwerk van gespecialiseerde huisartsen. U kunt natuurlijk ook uw eigen huisarts raadplegen.

Tip: Zorg altijd voor een goede reisverzekering die medische kosten in het buitenland dekt.

Vaccinaties
Voor een vakantie naar Kenia zijn geen vaccinaties verplicht. Wel worden enkele vaccinaties ten zeerste aanbevolen. Raadpleeg uw huisarts of Reisprik voor een deskundig advies.

Branderige ogen
Branderige ogen zijn een regelmatig voorkomende klacht in Kenia. Wij raden u aan een goede zonnebril en een oogspoelmiddel (bijv. Optrex) mee te nemen. Als u contactlenzen draagt, adviseren wij u ook een gewone bril mee te nemen. In veel hotels kunt u ook oogdruppels kopen.

Legionella
Laat voordat u water gebruik in uw accommodaties, alle warmwaterkranen (inclusief douche of bad) enige minuten zo heet mogelijk lopen en ventileer ondertussen goed. In stilstaand water kan zich de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Drinkwater
De kwaliteit van leidingwater is per land verschillend. Op sommige bestemmingen wordt het leidingwater niet voldoende gezuiverd en kan het drinken hiervan schadelijk zijn voor uw gezondheid. In dat geval kunt u beter flessenwater drinken. Voor actuele adviezen en tips omtrent het drinkwater op uw bestemming, verwijzen wij u door naar de website www.waterinhetbuitenland.nl.

Het muggenonderzoek van UMC en RIVM. Helpt u mee?
Het UMC Utrecht en het RIVM doet onderzoek naar tropische muggen, zoals de tijgermug, die infecties kunnen overdragen. Wij geven de hoogste prioriteit aan de gezondheid en veiligheid van onze reizigers en daarom steunen wij dit onderzoek. Met de ZIeKa monitor wordt de verspreiding van de muggen-overdraagbare infecties in kaart gebracht en kunnen ze de tijgermug, die steeds vaker in Nederland voorkomt, tijdig opsporen en bestrijden.

U gaat op reis naar een gebied waar tropische muggen voorkomen en u kunt de onderzoekers daarom van interessante informatie voorzien. Wilt u (uiteraard geheel vrijwillig) meewerken aan dit onderzoek? Ga dan naar de website www.muggenwijsopreis.nl en meld u aan. De website geeft naast uitleg over het onderzoek ook tips over hoe u zich het beste kunt beschermen tegen muggenbeten.

Criminaliteit
Evenals in vele andere (arme) landen, komt ook in Kenia criminaliteit voor. Wie een georganiseerde reis maakt onder begeleiding van een lokale gids loopt weinig gevaar. Maar wanneer u zonder reisleiding op pad gaat is behoedzaamheid vereist. Wij raden u daarom aan in een groepje van minimaal vier personen te gaan en sieraden of andere waardevolle spullen (zoals een camera) niet zichtbaar te dragen. Vermijd afgelegen en slecht verlichte plaatsen en zorg ervoor dat u niet meer buiten bent als het donker is.

Geldzaken

De lokale munteenheid in Kenia is de Keniaanse shilling. Wij adviseren u om euro’s contant mee te nemen, die u ter plaatse kunt omwisselen in shilling. Dit kunt u het beste doen op de luchthaven, hier zijn de kosten het laagste. Op veel plekken kunt u ook betalen met euro’s of Amerikaanse dollars (uitgegeven ná 2000). Optionele excursies dienen bij de reisleiders in euro’s of dollars betaald te worden.

Op veel plekken en in de meeste hotels kunt u met een creditcard betalen, vaak wordt er dan wel een opslag van 5% berekend. Pinnen is ook mogelijk bij de meeste banken.

Gebruik bankpas in het buitenland
Het komt regelmatig voor dat criminelen geld opnemen met gestolen gegevens van betaalpassen. Dit gebeurt vooral in landen buiten Europa. Daarom staan de meeste bankpassen dan ook standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Gaat u naar een land buiten Europa? Dan kan het dus zijn dat u uw pas tijdelijk moet (laten) instellen op wereldwijd gebruik. Wij adviseren u om ruim voor vertrek bij uw bank te informeren of uw bankpas geschikt is (‘aan’ staat) voor pinnen op uw vakantiebestemming.

Geld wisselen via het GWK
Voorafgaand aan uw vakantie kunt u bij onze partner GWK buitenlandse valuta kopen. U kunt dit online bestellen en dan betalen en afhalen bij één van de 50 GWK-vestigingen in Nederland. U vindt GWK in de grotere NS-stations, stadscentra en op de luchthavens Schiphol Airport, Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport. Buiten het gemak weet u zo zeker dat u een gunstige koers betaalt en dat u veilig wisselt. U betaalt geen provisie en/of toeslagen. Bestel tijdig; dollars en ponden zijn binnen 30 minuten af te halen en andere valuta binnen 2 dagen.

Communicatie

Aan het gebruik van uw mobiele telefoon buiten Europa zijn doorgaans extra kosten verbonden. U kunt bij uw telefoonprovider de tarieven op vragen die gelden op uw bestemming.

Tijdverschil

In Kenia is het gedurende de wintertijd 2 uur later en gedurende de zomertijd 1 uur later.

Voltage

In Kenia hebben ze andere stopcontacten dan bij ons (240V). U heeft dus een wereldstekker nodig als u naar Kenia reist.

Klimaat

Door de ligging van Kenia midden in de tropen en recht onder de evenaar, zijn dag en nacht even lang. Het tropisch regenklimaat waar Kenia mee te maken heeft wordt beïnvloed door de Indische Oceaan. De meeste neerslag valt in de maanden april, juni, november en december. In deze periodes kunt u hierdoor te maken krijgen met veel (malaria)muggen en slangen. De (malaria)muggen komen voornamelijk voor in Tsavo, Amboseli en Mombasa. In de kustgebieden komen hoge temperaturen voor en heerst er tevens een hoge luchtvochtigheid. Ook landinwaarts zijn de temperaturen hoog, al zijn de nachten koeler en is de lucht droger. In Kenia heerst een matige passaatwind.

Goed om te weten

Plastic is verboden in Kenia!
Bij aankomst mag u geen plastic zakjes/tasjes bij u hebben. Dit geldt ook voor plastic zakjes/tasjes uit de belastingvrije (taxfree) winkels.

Groepsreizen
Onze groepsrondreizen worden altijd begeleid door deskundige reisleiders en/of chauffeurs. Tijdens de reis zijn zij uw eerste aanspreekpunt en staan u met raad en daad terzijde. Welke reisleider uw reis begeleidt ziet u bij de vertrekdatum op het tabblad Prijzen (indien bekend) Dat is wel altijd onder voorbehoud, want door omstandigheden kan het soms gebeuren dat op het laatste moment de reisleider gewisseld moet worden.

Reizen per bus
In de bus is de bagageruimte beperkt, daarom vragen wij u vriendelijk om naast uw koffer geen extra trolley mee te nemen.

Alvast kennis maken met uw reisgenoten?
Dat kan voorafgaand aan uw reis op ons online platform Ontmoet. Hier kunt u uw groepsgenoten alvast een beetje leren kennen en met elkaar van gedachten wisselen over de reis of de bestemming. Neem een kijkje op Ontmoet.

Feestdagen
Op uw bestemming kunnen bekende en minder bekende feestdagen gevierd worden, die deel uitmaken van de traditionele cultuur van de bevolking. Houd er rekening mee dat op zulke dagen de openbare voorzieningen (zoals winkels, banken, musea, restaurants) aangepaste openingstijden hebben of gesloten zijn. Bij groepsreizen wordt het dagprogramma eventueel aangepast en misschien krijgt u dan de kans om zélf een feestelijk vleugje cultuur mee te pikken.